INSPIRATIE

INSPIRATIE

Inspiratie

Voor wie, net als ik, Netflix een soort bonbondoos vindt, snapt dat je geregeld een hapje neemt van een serie of film en het daarbij laat. Het ziet er van de buitenkant altijd heel aanlokkelijk uit, maar meestal valt het toch een beetje tegen. Soms echter is er een bijzondere, zoete of juist verrassende bonbon bij en die film of serie kijk je dan vervolgens helemaal af, het liefst zoals je een bonbondoos leegeet, namelijk in een keer achter elkaar. Gisteren koos ik een klassieke bonbon die ik ooit al eens eerder verslond en het gaf me spontaan inspiratie voor mijn eigen yogalessen.

 

Ik keek de in 1986 met 7 Oscars bekroonde film Out of Africa. Met actrice Meryl Streep en Robert Redford en vooral de oogverblindende Afrikaanse wildernis, destijds daadwerkelijk opgenomen in Kenia. Net als banketbakkers en yogadocenten, brengen regisseurs graag die 'extra laag' in de vorm van wat prachtige doordenkers aan in hun werk. En Out of Africa zit er vol mee. Het gaat over liefde en verlies, keuzes maken, de drang tot bezit versus vrijheid, leven in het nu en met de stroom mee gaan. En daar kan ik wel wat mee.

 

Zo zitten in een scène de Zweedse barones Karen (Meryl) en Afrika-kenner en avonturier Denys (Robert) in het midden van de uitgestrekte Afrikaanse savanne samen rond het flikkerende avondvuur. De twee zitten in een stormachtige liefdesromance waaraan Karen trekt, en Denys afhoudt. "Waarom trouw je niet met me?" vraagt Karen (lees: drang naar bezit). "Ken je ook maar één huwelijk dat goed is?" beantwoord Denys haar vraag (lees: drang naar vrijheid). Meryl hakkelt en stamelt en komt er niet uit. Ze vraagt zich af waarom mensen niet net als ganzen, een leven lang bij elkaar zouden kunnen blijven.  "Maar we blijven voor altijd bij elkaar,' verzekert Denys, de vrijbuiter, haar. "Elke dag opnieuw".

 

Dit soort scènes voeden me. En weet je, yogalessen zijn net als bonbons en films. Ze kunnen je telkens opnieuw verrassen en ze komen in alle soorten en stijlen. Soms smaakt een yogales naar meer en geeft het je een goed gevoel, word je geraakt door de muziek, een bepaalde houding, je adem, het thema of die onbeschrijflijke maar voelbare diepere laag. Er is voor elke smaak wel iets bij. Je hoeft niet eeuwig trouw te blijven aan één bepaalde les of docent, je kunt elke dag opnieuw kiezen. Voor hetzelfde, een vervolg of voor een nieuwe smaak. Afhankelijk van de dag, hoe je pet staat, of waar je lichaam of geest behoefte aan heeft. Soms even opkijken van die bonbon, film of yogapose en je bewust worden en verwonderen. Dat is de vrijheid waar ik het over heb. Het geeft inspiratie. Misschien dat ik daarom wel niet getrouwd ben, maar elke dag opnieuw mijn nek strek als een nieuwsgierige gans, me bewust word en elke dag opnieuw voor mijn liefde kies... Net als Denys in Out of Africa. 

HEBBEN EN ZIJN

HEBBEN EN ZIJN

Hebben en zijn 

Het verschil tussen de werkwoorden hebben en zijn leer je zo ongeveer in groep 5 van de basisschool; 'ik heb' en 'ik ben' zijn totaal verschillend. Toch worden ze in hun gebruik en betekenis nogal eens door elkaar gehaald, en met name bij volwassenen. Ik ben ziek, zeg je, maar eigenlijk heb je de griep.