FAQ

Ik ben helemaal niet lenig is yoga wel iets voor mij?
Ja! Yoga is voor iedereen, onafhankelijk van leeftijd, conditie, lenigheid etc. Flexibiliteit opbouwen kan juist een reden zijn om aan yoga te beginnen. Als je er niets aan doet, verandert er ook niets.

Hoe vaak zou ik aan yoga moeten doen om de effecten te merken? 
Elke hoeveelheid yoga is beter dan géén yoga. Om een duidelijk verschil te merken en vooruitgang te boeken adviseren we om, 2 tot 3 lessen per week, te volgen. 

Wat moet ik aan en wat heb ik nodig?
Trek makkelijk zittende sportkleding aan. Yoga beoefen je op blote voeten. Je schoenen mag je bij binnenkomst, in de daarvoor bestemde kast plaatsen. Sieraden die in de weg kunnen gaan zitten, laat je thuis. Jouw horloge ook! Laat de tijd even los. 
Je hebt een yogamat nodig. Er zijn matten in de studio die je kunt gebruiken. Na elke les dienen deze gereinigd te worden, met de daarvoor bestemde doeken. Uit hygiënisch oogpunt is het, voor jezelf en anderen, beter om op den duur je eigen mat aan te schaffen. Wij kunnen ook een mat voor je bestellen.
Een handdoek is ook prettig voor als je veel zweet.
Drinken doe je voor en na de les, dus liever niet tijdens .

Is er een kleedkamer / douche aanwezig?
Er is een ruime wc ruimte + douche. Hier kun je je omkleden, en eventueel gebruik maken van de douche. 

Welke lessen zijn geschikt voor beginners?
Kijk wat je aanspreekt en bespreek bij je aanmelding of dit een geschikte les is, voor jou. Goede instaplessen zijn bijvoorbeeld : slowflow, yoga fundamentals of de vinyasa les. Yoga blend is ook een optie. Afhankelijk van jouw fysieke conditie. Probeer verschillende lessen uit, om te kijken wat bij je past.

Wat kan ik verwachten van een les?
Elke les is anders, en elke docent heeft zijn of haar eigen stijl van lesgeven. Een vast gegeven is, dat de les begint met een moment van stilte/ meditatie. Mocht je onverhoopt verlaat zijn, wacht dan tot de meditatie voorbij is, en sluit dan zo stil mogelijk aan. Variërend per les, zal je op een dynamische of meer statische manier, door de houdingen (asana’s) heen bewegen. Jouw adem is daarbij leidend. De opbouw van de les zal per les, docent en niveau verschillen. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning of meditatie. 

Welke lessen zijn dynamisch?
Het grootste deel van de lessen is dynamisch. Yoga fundamentals en restorative yoga zijn meer statische lessen. In de lesomschrijvingen kun je lezen wat de inhoud van de les is. Zo kun je kijken welke les het beste bij jou past.

Ik begrijp sommige houdingen niet en vind het lastig om mee te komen?
Je kunt altijd voor of na de les naar de docent komen en vragen of hij/zij jou hierbij wilt begeleiden. Voor elke houdingen is er een aanpassing, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau mee kan komen.

Hoe zit het met de adem?
Tijdens de practise adem je in en uit door je neus, dus niet door je mond, tenzij anders aangegeven. Een oud gezegde in de yoga luidt: ‘ademen doe je met je neus, eten doe je met je mond’. Als je practise verbetert zul je merken dat je langer en dieper leert ademen, en zul je de diepere effecten daarvan gaan ervaren.

Ik ben zwanger, welke les is voor mij geschikt?
Als je minimal, één jaar, een regelmatige practise hebt, kun je je eigen aanpassingen doen, in de les, die je normaal altijd volgt. Het is aan te raden, om zeker in het 1ste trimester van jouw zwangerschap, rustig aan te doen. Licht altijd de docent in, want er zijn een aantal houdingen, die je beter niet kunt doen.
Het is niet aan te raden om in één van de dynamische lessen in te stappen als je geen ervaring hebt.
We bieden ook zwangerschaps yogalessen aan. Hier heb je geen ervaring voor nodig. Overleg echter wel eerst met je verloskundige of arts of je met yoga kunt beginnen.

Menstruatie
Aangeraden wordt om tijdens de eerste drie dagen van de menstruatie alles op een lager pitje te doen. Inversies (omgekeerde houdingen) worden afgeraden. Kies, tijdens deze periode, eens voor een rustige les, als je normaal van dynamisch houdt.

Ik heb een blessure, kan ik gewoon meedoen?
Dat is afhankelijk van de blessure. De docent zal voor de les begint navraag doen. Wil je het persoonlijk houden? Zoek dan contact met de docent om jouw blessures, ziekte en/of beperkingen, door te spreken. De docent houdt je tijdens de les vakkundig in de gaten, maar wij zijn geen artsen

Moet ik me aanmelden voor een les?
Bij het volgen van een losse les, als je deel wilt nemen aan een workshop, en als je voor de eerste keer komt, meld je dan aan! Kom in het laatste geval, tien minuten eerder, zodat we kennis kunnen maken, en het een en ander door kunnen spreken.