HEBBEN EN ZIJN

Hebben en zijn 

Het verschil tussen de werkwoorden hebben en zijn leer je zo ongeveer in groep 5 van de basisschool; 'ik heb' en 'ik ben' zijn totaal verschillend. Toch worden ze in hun gebruik en betekenis nogal eens door elkaar gehaald, en met name bij volwassenen. Ik ben ziek, zeg je, maar eigenlijk heb je de griep. Ik ben lelijk, zeg je, misschien, maar eigenlijk heb je een pukkeltje of een bad hairday. Ik bén nou eenmaal zo, zeg je, maar nee, je hébt zo je nukken. Je bent niet wat je hebt. Het lijkt een klein verschil, maar toch is het essentieel om je niet te identificeren en vereenzelvigen met dat wat jou of je lichaam overkomt.

Met 'Ik ben ziek' vereenzelvig je je met die griep, met 'ik heb griep' is er ook nog een waarnemer die getuige is van de ziekte en het effect ervan op je lichaam en je leven. Die observator in jezelf zorgt voor wat ruimte tussen jou en je kwaal, je allergie, je ziekte. En die ruimte kan zorgen voor een lichtpuntje aan het eind van de tunnel. Je loskoppelen van dat wat je hebt, of het nu een ziekte, een rotbaan of zelfs een prachtig huis is, want hetzelfde geldt voor positieve dingen die je 'hebt', betekent vrijheid voor jezelf. Want als je niet die lelijke, zieke of juist die rijke persoon bent, wie ben je dan wel? Wie blijft er over zonder dat wat je 'hebt'? Je kunt alles zijn wat je wil zijn, zodra je niet langer de jas van je overtuiging aan hebt. Met het loslaten van je ooit zo vastgeroeste mening over jezelf, kun je de dingen anders gaan bekijken. Vanuit die ruimte tussen dat wat je denkt dat je bent, en je werkelijke prachtige, unieke en ongeschonden zelf, ontstaat een zee van lucht.

Ik zeg niet dat het makkelijk is. Maar door te proberen jezelf anders te bekijken en waar te nemen wat er gebeurt, ontstaat er misschien wat mededogen voor jezelf. 'Ik ben slecht,' zeg je misschien, maar eigenlijk heb je iets gedaan wat je slecht vindt. Laat de eerste zonder zonden opstaan, zei een wijze man ooit. 'Ik ben zwak,' zeg je misschien, maar je hebt gewoon een moment van zwakte. Wie zei er tegen je dat je altijd 100% van de tijd sterk moet zijn? Je bent maar een mens. 'Ik ben ongelukkig,' zeg je, maar je hebt nu een ongelukkige periode in je leven, wat betekent dat het ook weer kan veranderen.

We slaan onszelf om de oren met valse overtuigingen en vaak bukken we al op voorhand zodat we onszelf met de zweep ervan langs kunnen geven. We zijn het meest kritisch op onszelf! Door te observeren wat er gebeurt, en dat doe je door rustig stil te zitten, ook wel meditatie genoemd, of door yoga te doen, leer je van een afstandje te kijken naar jezelf. En misschien kun je dan inzien dat je stickers en labels op jezelf hebt geplakt en de etiketten bent gaan geloven. Trek de labels ervan af en wat blijft er over? Jij. Blanco en bio en duurzaam en goed en mooi, zoals je bent.