CREATIEF

Creatief

Hoe creatief ben jij? En dan bedoel ik niet creatief op het gebied van schilderen of boetseren, maar hoe creatief denk je? Het is heel erg in, om creatief te zijn in je denken. Het duurt altijd even voordat mijn creatieve brein bedacht heeft hoe zich dat dan vertaalt in iets, en ik moet oppassen dat mijn enorme creativiteit niet uitdraait op vage uitspraken over dat ik wel degelijk 'out-of-the-box' kan denken, in afwachting van een briljant idee.

Ik merkte gisteren plotseling tijdens het koken dat ik heel creatief bezig was, op een creatief-denken manier. Terwijl ik het 'Bonjour Fresh' gerecht A had gekozen om te maken, bedacht ik halverwege dat ik beter met dezelfde ingrediënten en wat groente uit gerecht B een zelfverzonnen gerecht C kon koken. Terwijl het kant-en-klare concept nota bene verzonnen is voor mensen die zelf niet weten wat de pot schaft. En ik ben de eerste die zal toegeven daar, bij tijd en wijle, ook toe te behoren. Ik vond mezelf dus erg creatief bezig en dat deed goed, met name omdat ik op het vlak van schilderen en boetseren vrij laag scoor. Improviseren daarentegen kan ik dus weer wel en me dunkt dat dat ook een belangrijke categorie is in het creatief denken.

Alhoewel er tips en technieken zijn om creatief te leren denken, is creativiteit niet iets dat je 'aan' zet of op commando beheerst. Het werkt juist niet als je op je bureaustoel zit en tijdens een vergadering eventjes creatief moet brainstormen. Creativiteit ontstaat in een soort niemandsland waar het rustig is en waar mooie ideeën alleen maar willen langskomen als ze weten dat er geen haast bij is en geen druk is om te presteren. Er heerst een soort serene kalmte in het creatief denkruim. Creatieve gedachten, inspiratie en nieuwe ideeën komen naar je toe als je in de pan roert, afwast, in de trein zit, de honden uitlaat of onder de douche staat. Blijf ze opzoeken, die momenten in dat mooie stukje niemandsland. Een lekker lesje in de yogastudio komt er heel dichtbij in de buurt, wat mij betreft.