Wat heb je nodig?

OpgeruimdVierkant.jpg

Wat heb je nodig?

 

Terwijl je in childspose of savasana op de mat ligt, hoor je je teacher soms vragen te luisteren naar je inner self: 'Wat heb je nodig? Wat dient je?'. Dat kan je inspiratie geven om het rustig aan te doen, te luisteren naar je lichaam, bepaalde emoties te doorvoelen, wat dan ook. Bij mij kwam het laatst nogal letterlijk binnen. Wie mij de laatste tijd namelijk fascineert is Marie Kondo. Misschien ken je haar, ze is een Japanse opruimconsultant. Dit keer geen yoga goeroe waar ik het over wil hebben dus, nee een geweldige vrouw die van haar opruimkwaliteiten een ware kunst én haar beroep heeft gemaakt. Nu zit het zo, ik kocht jaren geleden al haar boek 'Spark Joy' met tips over het grote opruimen, maar die ben ik kwijtgeraakt... Er moet in mijn huis heel wat huisraad vastgepakt en bekeken worden met de vraag 'Does it Spark Joy?'. Want alleen dan mag ik het houden; dat is namelijk het enige criterium waar spullen aan moeten voldoen volgens de KonMari-methode. Je huis zou in ideale toestand alleen maar spullen moeten bevatten die je werkelijk plezier geven. Dat heeft zogezegd ook effect op de rest van je leven, de rust die je thuis vindt en hoe je je voelt. Wat heb je namelijk écht nodig, en wat is overbodig?

 

Ik ruimde laatst een van de rommelkasten in mijn huis op met die gedachte. Oude administratie, mappen vol verwaarloosd papierwerk, rekeningen, paperassen waar ik niks meer aan heb, uitpuilende opschrijfboekjes. Alles ging weg. Helaas 'Sparkte' ook mijn oude agenda, een echt lederen analoge agenda dus, geen 'Joy'. Hij belandde in de vuilnis met mijn complete adressenboekje erin. Nu is het digitale tijdperk een aanwinst, maar ik heb zo nu en dan toch echt een fysiek adres nodig om een fysieke kaart naar te sturen, via de fysieke post. Enfin. Wat mij zo aantrekt in Marie Kondo is haar frisse, opgeruimde uitstraling. Ze lijkt geen problemen te hebben, omdat haar administratie op orde is en haar keukenkastjes geordend. Ik zou die specifieke staat van verlichting ook graag bereiken. Ik geloof namelijk dat een opgeruimd huis ook een opgeruimd gevoel geeft, dat je tegelijk met je administratiekast ook je hoofd leegmaakt. Helderder kunt denken. Minder last heb van knopen in de feng shui van je levensruimte en daarmee ook in je hart, in de levensruimte vanbinnen.

 

Ik ga door met het stapsgewijs opruimen van mijn huis, en daarmee ontdoe ik mezelf van overbodige prikkels, spullen die me niet meer dienen, die me eerder nog tot last zijn. Wat heb jij nodig? Wat dient jou? Dat zijn vragen die je je ook kunt stellen als je van de mat áf stapt. En dan heel letterlijk. Wat mij dient is een leeg huis, een leeg hoofd, ruimte voor lucht, rust en inspiratie. En ja. Een nieuw, dit keer digitaal adressenboekje!