VOORNEMEN

Voornemen

Ik had het me niet eens voorgenomen hoor, begin 2018, om Facebook en Instagram van mijn mobiel te schrappen. Ik was mezelf eigenlijk voor, want ik wist dat de verleiding te groot zou zijn. Ik verhul het wél doorgaan met social media nu onder mijn soort-van-overtuiging dat ik er vaak inspirerende artikelen en filmpjes tegenkom. Over yoga natuurlijk, filosofie, Jamie Oliver, de geschiedenis van Schotland, global warming. Maar nu we goed en wel onderweg zijn dit jaar, zijn het toch vaker de tentoongestelde ambities en geslaagde carrières van al mijn Facebook-friends die me in de weg zitten en afleiden van mijn eigen doel. Alhoewel die, as-we-speak, nogal work-in-progress is.

 

Ja ik wéét dat iedereen zijn leven op Facebook en Instagram veel glorieuzer voordoet dan het in werkelijkheid is. Maar zien dat heel de wereld een designer huis heeft, de perfecte body, een nest met puppies en een verfilmd boek, maakt dat ik me afvraag of ik ook niet eens nodig aan mijn ambities moet werken. Doelen moet stellen. Ik wil mijn yoga opleiding afmaken, mijn website vernieuwen, een city trip boeken, mijn huis stylen en.....Zucht. Het ego is nooit tevreden. Gelukkig liep ik laatst in de duinen en antwoordde mijn vriend, die soms wijs uit de hoek kan komen: 'Er is niks mis met ambities hebben, doelen hebben. Maar je hoeft niet te bereiken wat je Facebook vrienden hebben bereikt. Blijf bij jezelf. Een ambitie voor dit jaar kan ook zijn: 'Meer vrije tijd' of 'Meer reizen''.

 

Er viel een last van mijn schouders. Net nog vond ik dat ik van alles moest waarmaken, bereiken, geweldig moest zijn, grootse dingen moest opzetten. Maar eh... waarom ook weer? Is 'meer tijd voor yoga' of 'meer tijd voor de kinderen' bijvoorbeeld niet een prachtige ambitie om na te streven? Soms is het zo fijn om die grote wereld die door social media langs je ogen omlaag scrollt, los te laten. En misschien dus alsnog van je mobiel af te halen. Het zuigt je mee naar interessante artikelen (oh ja, ook nog over mijn favoriete Netflix serie), maar een groot gedeelte van die kostbare tijd zit in het gedachteloos swipen door de al-dan-niet interessante levens van je Facebook-friends. Een ambitie, intentie, voornemen of je eigen doel, het kan zo klein zijn als een speldenknop. Je hoeft niet de wereld te veroveren, geweldig of perfect te zijn, alles te hebben, te kunnen of bereiken, je mag 'gewoon' jezelf zijn. Fantastisch toch!? Als dat geen goed voornemen voor 2018 is dan weet ik het niet meer.