PEACE

Ze zeggen dat je maar beter kunt stoppen met Facebook, maar dan zou ik de spreuken van de Boeddhistische pagina mislopen en dat zou toch jammer zijn. Zoals deze: ‘Peace. It does not mean to be in a place where there is no noise, trouble or hard work. It means to be in the midst of those things and still be calm in your heart.” Het was 2015 en mijn werkomgeving en persoonlijke leven was te vergelijken met een wervelwind, en ‘noise’, ‘trouble’ en ‘hard work’ waren er in overvloed. ‘Calm in my heart’ was ik niet, sterker nog, ik kon wel een yoga les of honderdtachtig gebruiken. En ik wilde dat wel, ‘Peace'.

 

De wijsheid van het Boeddhistische kaliber kun je het best dagelijks voorgeschoteld krijgen, want voordat je het weet ben je weer gevangen in de haast en stress van alledag en vergeet je kalm te blijven te midden van het lawaai van het leven. Toen de wervelwind stopte met razen bood de Boeddhistische pagina mij een nieuwe spreuk als cadeau aan. “You are rich, when you are content and happy with what you have.” Een open deur bijna, want na het lezen zeg je ‘ja, inderdaad’ tegen jezelf. Het bevestigt wat je al voelde, maar je moet het weer even onder je neus geschoven krijgen. En daar zijn ze bij Facebook heel goed in, het regelmatig onder je neus schuiven van Boeddhistische wijsheden, als je in ieder geval die pagina volgt. “The less you have, the less you have to worry about.” Dat was vervolgens precies wat ik nodig had, toen ik met het opruimen van mijn kast ook mijn hoofd leegmaakte. Hard werken voor bezit maakt uiteindelijk niet gelukkig. Ja, het is handig om wat geld te hebben, maar het echte geluk zit in de kleine dingen. En net als ik dat zo’n beetje zelf bedacht heb, staat er op mijn timeline: “Enjoy the little things in life, for one day you’ll look back and realize they were the big things”. Je wéét vaak diep in je hart wel welke keuzes je moet maken, je moet er gewoon naar luisteren en er niet te moeilijk over doen want “Intuition tells you what to do, not why”.

 

Ik luisterde en ging van wervelwind naar windstilte, op zoek naar mijn ‘Peace’. Door allereerst de stilte en de rust op te zoeken en te voelen wat ik eigenlijk voel, leer ik nu beetje bij beetje gelijkmoedig te blijven tussen alles wat komt en weer voorbij gaat. Maar dan is daar ineens een moment van zwakte. Wat zouden mensen wel niet van me denken? Ach. Geen zorgen! “The less you worry about what people think, the less complicated your life becomes.” Opluchting. Bevestiging. En als je dan besloten hebt je te ontdoen van materiële verlangens, je teveel aan spullen op de markt hebt verkocht en je je oude leven aan de straat hebt gezet dan is het ineens knap lastig om je aan te passen aan je nieuwe bestaan. Maar gelukkig is daar dan de Boeddhistische waarheid van de dag. “Change is never painful. Only resistance to change is painful.” En daar kan je het dan weer even mee doen. Beweeg mee met de wind, hoe kalm of hoe krachtig ook, op de door jou ingeslagen weg, de weg naar ‘Peace’. Jouw vrede. Bedankt Buddha! En OK, bedankt Facebook, een beetje.